logo
burst
Back-Up

Is het u ooit overkomen dat u al uw gegevens kwijtraakte? Dan weet u welke vreselijke gevolgen dat kan hebben voor de continuïteit van uw bedrijf. Gegevens kwijtraken hoeft echt nooit meer te gebeuren. Zorg dat u back-ups maakt. De mogelijkheden zijn legio: van een externe USB-stick tot automatische back-ups. In principe maakt het niet uit voor welke optie u kiest. Zorg er alleen wel voor dat u en uw medewerkers niet alleen de voordelen, maar ook de risico's kennen van de methode die u kiest.

Voor welke vorm van back-up u ook kiest, TACTA kan u adviseren bij het maken van de juiste keuze. Wij verzorgen automatische back-ups en controleren continu of de back-ups ook echt terug te halen zijn. Daarbij bewaren wij ook oude bestanden (bestanden die op de computer verwijderd of aangepast zijn) nog 90 dagen, voordat deze definitief verwijderd worden.

Welke methodes zijn er voor het maken van een back-up?

USB-stick of schijf
Back-ups maken op een externe USB-stick of een schijf is een eenvoudige en goedkope oplossing. Werken met deze oplossing vereist alleen wel, dat de gebruiker de discipline opbrengt om regelmatig alle belangrijke bestanden, programma's en instellingen te kopiëren. De ervaring leert, dat men dit in de loop der tijd vaak vergeet. Weet ook dat bij het maken van een nieuwe back-up alle oude bestanden worden overschreven. Er zijn dan geen oudere versies van documenten meer beschikbaar. Ook is het slim om u te wapenen tegen het risico van diefstal, verlies of brand. Bewaar uw USB-stick of schijf dus nooit bij de pc (of laptop) of in de tas van de laptop. Anders bent u met een beetje pech alles in een keer kwijt. Bewaar de stick of disk dus altijd op een andere plaats.

Dataopslag en werken in de cloud
De cloud (Nederlands: wolk) is een soort netwerk waarbinnen alle computers die erop zijn aangesloten een soort 'wolk van computers' vormen. Je werkt dus met anderen binnen dezelfde infrastructuur. Het voordeel is dat je werkt met de laatste updates van de software en bijvoorbeeld antivirusprogramma’s op de server. Ook kun je altijd met behulp van je inlogcode op andere plaatsen inloggen op je eigen gegevens. Bij werken in de cloud is er geen gevaar voor fysieke diefstal of verlies. Als je pc defect raakt, dan kan de data direct teruggehaald worden. Voor de cloudopslag betaal je meestal maandelijks een vast bedrag. Office 365 is een veelgebruikte clouddienst.
Het nadeel van werken in de cloud is echter wel, dat je als eindgebruiker niet weet op welke servers de software draait of waar die precies staan.

Tape drive
Tape drive is een redelijk oude methode, maar wordt nog wel toegepast. Op gezette tijden (meestal 's nachts) worden alle bestanden die de afgelopen periode zijn aangemaakt of aangepast, naar een tape gekopieerd. Elke dag moet een medewerker die tape handmatig verwisselen met een nieuwe. Ook bij deze methode is een goede discipline dus een must. De verantwoordelijke medewerker moet zich goed bewust zijn van het belang van het verwisselen van de tapes. Als hij op vakantie of ziek is, zal hij deze taak moeten overdragen aan iemand anders. Bij deze methode geldt net als bij de USB-stick en de schijf: de tapes niet naast de computer of in de computertas bewaren.

Automatisch back-up op een externe locatie
Eigenlijk is de automatische back-up de meest betrouwbare en veilige oplossing.
U kunt hierbij niet meer vergeten om de back-up te maken en er is ook geen risico voor verlies of diefstal. Wel zijn hier vaak kosten aan verbonden in de vorm van een abonnement.

Ransomware
Bij back-ups waarbij er continu verbinding is met de back-up media (USB-stick of disk en cloud), loopt u wel een groot risico bij een ransomvirus. Ransomware (of gijzelsoftware) is een chantagemiddel op internet. Ransomware is malware die een computer (en/of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker losgeld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'. Het vervelende is, dat de computer dan ook toegang heeft tot de bestanden in je back-up, zodat ook die versleuteld zullen worden. Hierdoor wordt ook de back-up onbruikbaar.

Betaal geen losgeld als uw computer gehackt is!

Mocht u het slachtoffer worden van een ransomvirus, dan is het algemene advies van de Nederlandse overheid om GEEN losgeld te betalen. Het is gebleken dat dit vrijwel nooit tot een oplossing leidt. Bij ieder contact dat de criminelen met u hebben, lopen zij het risico dat ze gepakt worden.Dus ook al maakt u geld over, toch zullen zij in de meeste gevallen niets meer van zich laten horen.